Oogmake-up en contactlenzen

Het gebruik van make-up is voor veel vrouwen {en ook mannen/ een vanzelfsprekendheid: de kunst van agenten en camoufleren. Contactlensdraagsters hebben de mogelijkheid, evenals zij die geen contactlenzen dragen, alle vormen van make-up te gebrui­ken. Juist mensen die voorheen gebruik maakten van een bril en nu zijn overgestapt op contactlenzen, zullen het als prettig ervaren dat geen. rekening meer hoeft worden gehouden met het gezichtsbepalende montuur. Het vergroot weergeven van de ogen bij positieve brillenglazen en het verkleinen ervan bij nega­tieve glazen, is een storend effect. waardoor het leggen van de juiste make-up-accenten veelal wordt beperkt. Ook dit is een on­gemak dat door het dragen van contactlenzen perfect wordt gecorrigeerd.

Voor contactlensdraagsters, die, met name oogmake-up gebrui­ken, gelden nagenoeg geen beperkingen, er zijn goede ver- zorgingsproducten ontwikkeld, speciaal] bij contactlensgebruik. Het is verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn wat betreft samenstelling, eigenschappen en het opbrengen van make-up.

Algemeen geldt:

 Eerst de contactlenzen inzetten, en dan make-up opbrengen. Voordelen hiervan zijn dat er beter gezien kan worden bij het aanbrengen van de make-up: minder kans op het vies worden van het lensoppervlak en de aangebrachte make-up wordt niet beschadigd.

 's Avonds eerst lenzen uit het oog verwijderen en daarna de ogen reinigen.

 Hete lucht verdroogt en vervormt contactlenzen; vooral zachte contactlenzen zijn hiervoor gevoelig: dus bij gebruik van een

föhn: eerst het haar föhnen voordat] contactlenzen worden ingezet.

 Wees altijd voorzichtig met het gebruik van haar-en deodorant sprays: zij kunnen het lensoppervlak ernstig beschadigen.

Ook de kapper, visagiste of schoonheidsspecialiste kan het beste vóór de behandeling op de hoogte worden gebracht van het feit dat contactlenzen worden gedragen; er kan dan het advies wor­den gegeven of het wellicht beter is dat contactlenzen tijdens de behandeling niet te dragen. Neem daarom altijd wat bewaar- vloeistof en een lenshouder meel

Productinformatie

Oogschaduw

Doorgaans wordt oogschaduw geleverd in poedervorm: deze poederkorreltjes kunnen tussen het oog en de contactlens ko­men. Indien vormstabiele contactlenzen gorden gedragen zal dit direct voelbare irritatie geven. Worden zachte gedragen dan zal deze gevoeligheid veelal achterwege blijven, echter het lens­oppervlak kan wel beschadigen Oogschaduw, geschikt voor contactlenzen. is daarom op crèmebasis, waterproof en hecht snel en egaal op het ooglid.

Mascara

Mascara ontwikkeld voor contactlensdraagsters is in tegenstelling tot de meeste andere mascara's NIET waterproof. Waterproof mascara bevat namelijk synthetische kunststoffen (plastics), welke in de loop van de dag verbrokkelen en zich aan het lensoppervlak hechten, waardoor vervuiling optreedt.

Kohlpotlood

Alleen kohlpotloden met een zeer fijne structuur zijn geschikt, zij mogen niet vet zijn zodat vervuiling van het lensoppervlak beperkt blijft. Lijntjes van kohlpotloden en andere cosmetica mogen nooit aan de binnenkant van het onderooglid worden getekend. Op deze wijze worden irritaties aan talg- en traanklier^es in de oogle­den voorkomen.

Eyeliner

Eyeliners worden gebruikt om een strak lijntje langs de wimperrand aan te brengen. Zij worden met een borsteltje aan­gebracht: vermijd contact van het borsteltje met de lens.

Remover

Voor het verwijderen van make-up kan gebruik worden gemaakt van zgn. removers. Let erop dat deze removers niet op oliebasis zijn: de huid blijft hierna nog lang vet wat problemen kan opleve­ren bij het-opnieuw - inzetten van de contactlens. Beter is de huid

en oogleden, na het gebruik van de remover, te behandelen met een. lotion: deze verwijdert de laatste restjes make-up welke na gebruik van de remover achterblijven. Voorts heeft de lotion een ontspannende werking op de huid. De lotion, geschikt voor contactlenzen, heeft een neutrale RH van 7,3 en bevat geen alco­hol dat het lensmateriaal kan aantasten.

Samengevat zijn de eisen aan goede oogcosmetica in combinatie met contactlenzen:

 Allergiegeteste producten Oogschaduw waterproof

 Bevatten geen metaaldeeltjes (behalve de kleur groen). Metaaldeeltjes kunnen allergie veroorzaken!

 Mascara niet waterproof, wel waterresistent

 Remover niet vet

 Lotion niet vet - geen alcohol - en neutrale PH 7,3

 Bevatten geen conserveringsmiddelen

 Speciale puntenslijper voor kohlpotlood om splintervorming tegen te gaan

 Alle grondstoffen, gebruikt in de oogcosmeticaproducten, zul­len aan zeer strenge kwaliteitseisen moeten voldoen.